Da jeg var hjemme sidste weekenden, bagte jeg svenske luciabrød. Jeg har haft et lidt frem-og-tilbage-jeg-ved-ikke-lige-forhold til luciabrød de sidste mange år. Da jeg boede i Sverige, var jeg egentlig ikke så vild med dem. Men som med mange andre ting, blev jeg betydeligt mere glad for dem, da jeg flyttede til Danmark. Pludseligt var der kun luciabrød, hvis jeg selv bagte dem. For i danske butikker og caféer fandtes der ikke nogle. Og så blev de pludseligt lidt mere sjov og lækre.
Hjemme ved mig spiser vi luciabrød helt plain med et glas mælk eller en kaffe ved siden af. Da jeg serverer dem til folk i Danmark, har jeg mødt mange der smider smør på. På et af mine kollegiekøkken i Århus, var der til og med nogle, som skar dem over i to og spiste dem med smør og brie-ost. Det gør selvfølgelig en smule ondt i mit svenske hjerte, at nogen synes, der skal ost på den lækre bolle – men så længe de spises, må jeg hellere blande mig udenom hvordan.
Sidste weekenden pakkede jeg ned nogle nybagte i en picnickurv sammen med julepynt og kaffe. Siden gik vi på tur i skoven, pyntede op til julen og smagte årets første lussekatter. Det var solskinsskønt og dejligt.
3 fif til lækre luciabrød
✔ Man kommer safran i luciabrød, fordi de skal smage af safran. Så skift endelig ikke safran ud med gurkemeje. Det giver godt nok gule luciabrød, men smagen bliver helt forkert.
✔ Jo længere du ælter dejen, da du bager den, jo nemmere er det at forme pæne luciabrød senere i processen. Har du en bagemaskine, er det en god idé at bruge den.
✔ Alle svenskere kommer ikke marcipan i deres luciabrød, men jeg synes, det gør dem ekstra gode. Har du ikke nogen marcipan, kan du sagtens springe det skridt over.
Svenske luciabrød
Ingredients
- 50 g gær
- 150 g smør
- 5 dl mælk
- 1 g safran
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl sukker
- 15 dl mel
- 2 æg
- Pynt:
- Marcipan
- Rosiner
Instructions
Smuldr gæren i en stor skål.
Smelt smørret.
Rør mælk i smørret.
Da blandingen har samme temperatur som dit finger (cirka 37 grader), så hæld over det i gær-skålen.
Rør gæren ud.
Rør safran, salt, sukker og æg i.
Rør mel i og arbejd sammen dejen.
Lad dejen hæve i 30 minutter.
Del dejen i 32 små dele.
Skær små stykker af marcipan.
Rul en lang pølse af et styk dej. Tryk ind et lille styk marcipan i begge ender af pølsen, så at man ikke kan se marcipanen. Form den siden til et S. Sæt et rosin i hver del af bollen.
Lad alle bollerne hæve i 30 minutter mere.
Pisk et æg og pensl dem.
Bag bollerne midt i ovnen på 250 grader (ikke varmluft!) i 5-10 minutter.
PS1.
Kan du lide svensk jul? Så fald skal du også bage svenske brunkager. Du finder min opskrift på “pepparkakor” her.
PS2.
Jeg har også en video-version af den her opskrift med luciabrød. Den finder du her under (her bager jeg dog kun en halv sats luciabrød – så lad dig endelig ikke blive forvirret af, at jeg siger, det bliver til 16 luciabrød i videoen – opskrifter her over er den “fulde opskrift”, der giver dig 32 brød). Hvis du vil se flere af mine videoer, kan du kigge forbi min YouTube-kanal.
Samira
16. december 2017 at 8:36I videoen siger du 16 dele men i opskriften siger du 32 dele. Er den skrevne opskrift dobbelt eller hvordan?
Linn
16. december 2017 at 12:37Ja, den skrevne opskrift er dobbelt så stor som opskriften i videoen – godt spottet! Jeg skriver lige en lille forklaring, så flere ikke bliver forvirrede. Tak for at du lige gjorde mig opmærksom på det.
Julie
14. december 2015 at 11:31Jeg bagter dem igår, de er fantastiske!
Linn
14. december 2015 at 11:33Hvor godt at høre! Jeg er også stort luciabulle-fan 🙂
Keas
4. december 2013 at 12:16Åååh, Linn, hvor ser det drømmende hyggeligt ud. Tror lige, jeg kom en lille smule i julestemning 🙂
Linn
4. december 2013 at 13:21Dejligt at høre 🙂
linda;
1. december 2013 at 11:06hvor ser det hyggeligt ud. jeg ville elske at smage ét af dine luciabrød.
Linn
3. december 2013 at 8:15Jeg gemmer en til dig 🙂