Lige om lidt er det fastelavn, så i dag deler jeg min bedste opskrift på fastelavnsboller. Tit serveres fastelavnsboller jo med creme eller syltetøj i midten, men jeg har kommet birkes, marcipan og appelsin i mine i stedet for. Det er en syrlig, sød og knasende kombination, som jeg lover smager lækkert!
I år spiste jeg årets første fastelavnsbolle i starten af januar. Så snart julepyntet var pillet væk, fejrede jeg med en svensk semla, og da den var konsumeret, gik det ikke mange dage, inden jeg også fik bagt og spist den første danske fastelavnsbolle.
Det er meget anderledes mod januar 2008, da jeg lige var flyttet til Danmark. Den gang gik jeg skuffet rundt i Aarhus gader på jagt efter et sted, hvor jeg kunne købe en svensk semla. Da jeg boede i Sverige, havde jeg aldrig været noget stort fan af den svenske fastelavnsbolle, men da jeg pludseligt ikke kunne finde den på byens alle caféer og bagerier i Danmark, opdagede jeg, hvor meget jeg egentlig kan lide den.
Mit danske kollegiekøkken kunne ikke helt forstå min frustration. “Du kan vel bare spise en dansk fastelavnsbolle i stedet,” foreslog de og serverede nogle til en madklub. Jeg syntes, den danske version så mere end tarvelig ud i forhold til den svenske. Men da jeg smagte den, var jeg nødt til at indrømme, at den faktisk var mere end okay. Og så snart jeg lærte, at man ikke nødvendigvis behøver sammenligne den svenske og den danske – men kan spise begge dele ved forskellige tidspunkter, blev det hele nogenlunde godt igen.
Så efter 10 år i Danmark har jeg skiftet fremgangsmåde. Nu spiser jeg næsten lige så mange fastelavnsboller som semlor. Søndag den 11. februar har jeg tænkt, at der skal fastelavnsboller på bordet for at fejre. Og til fettisdagen den 13. februar har jeg store planer om at bage semlor. Det må kaldes det bedste fra to verdner.
3 fif til fastelavnsboller
✔ Jeg begynder altid med at tilsætte 5 dl mel i dejen. Når du har tilsat smørret, kan du tilsætte lidt mere mel, hvis dejen virker for klistret. Når dejen er smidig at arbejde med, er den perfekt.
✔ Foretrækker du helt klassisk fyld i dine fastelavnsboller? Du kan sagtens udskifte mit fyld med vaniljecreme eller syltetøj, hvis du er mere til den slags.
✔ Det vigtige når man bage fastelavnsboller er at fyldet bliver inde i bollen. Sørg for at du trykker bollen sammen ordentlig på undersiden. Hvis du ikke har “lukket den” ordentlig der, ender fyldet uden for bolden, når du bager den i ovnen.
Fastelavnboller
Ingredients
- 1 dl mælk
- 50 g gær
- 5-6 dl mel
- 1 nip salt
- 0,5 tsk. kardemomme
- 1 nip vaniljepulver
- 1 dl sukker
- 2 æg
- 225 g smør
- 75 g marcipan
- 0,5 dl birkes
- 2 øko-appelsiner
- 1 dl flormelis
Instructions
Varm mælken. Den skal være fingervarm (cirka 37 grader).
Smuldr gæren i en skål. Hæld mælk over og rør ud gæren.
Hæld 5 dl mel, salt, 0,75 dl sukker, 1 æg, kardemomme og vaniljepulver i skålen. Ælt sammen til en dej.
Skær 125 g smør i skiver og fordel i dejen.
Arbejd sammen til en dej. Klistrer dejen, kan du tilsætte lidt mere mel, indtil dejen har en smidig konsistens.
Lad dejen hæve tildækket i en time.
Riv marcipanen groft. Riv appelsinskallen fint.
Bland 100 g smør, 0,25 dl sukker, birkes, appelsinskal og marcipan sammen.
Ælt dejen. Del dejen i 16 dele.
Rul ud delene til små firkanter.
Læg lidt fyld i midten af hver firkant.
Fold firkanten sammen. Brug fingrene til at trykke den sammen i midten.
Vend firkanterne og læg på et bagepapir.
Lad bollerne hæve overdækket i en time.
Pensl evt. bollerne med pisket æg.
Bag i 8-10 minutter ved 225 grader.
Pres appelsinsaft fra appelsinerne. Bland lidt ad gangen med flormelis til en tyk glasur. Pynt.
PS.
Vil du kaste dig ud i at bage svenske fastelavnsboller? Jeg viser, hvordan du gør i den her video. Du kan også finde opkriften på semlor her.
DIANA
5. februar 2018 at 15:50Hej Linn :o)
De ser mega lækre ud, og skal helt sikker prøves.
Du laver altid så flotte billeder, og udførlig step by step fremgansmåde!
Må jeg spørge, hvilket program bruger du til at skrive på billederne?
Kh Diana
http://www.bydianawi.com
Linn
5. februar 2018 at 17:31Tak for ros Diana! Jeg bruger Photoshop til både redigering af billeder og til at lægge tekst på. Så det hele sker der 🙂 Kh. Linn