Det tager kun 15 minutter at cykle fra den ene side af Hven til den anden. Men selv om øen er lille, er den fuld af hyggelige steder at spise og hænge ud.
De fleste er placeret med et par hundrede meters mellemrum spredt over hele øen, så det er sjældent, man når at cykle mere end et par minutter, inden det er tid til at stoppe og kigge på noget. En hyggelig lille strand, en nuttet alpaka ved siden af cykelstien eller et sødt hus med tilhørende blomsterhave.
Forrige weekend tog jeg på to dages tur til Hven med VisitSweden. Jeg nåede at spise en stor mængde kardemommesnurrer, tage to svømmeture, teste ”glamping” og spise masser af lokal mad. I den her guide til Hven har jeg samlet mine bedste anbefalinger til øen.
Pumpans Café & Restaurang
I en blomstrende have midt på Hven ligger Pumpans Café & Restaurang. Her maler de sit eget mel, som de bager fantastiske kager og pizzaer med. De er kendt for deres sprøde og lækre pizza over hele øen, som leveres til bordet sammen med en saks, så du selv kan vælge, hvor mange slices, den skal deles i. Vi spiser den under et æbletræ i haven med italiensk øko-sodavand i glassene.
Adresse: Pumpans Café & Restaurang, 136 Landsvägen
Restaurang Ella
I havnen i Kyrkbacken ligger flere små røde hytter. I en af dem gemmer sig fiskerestauranten Restaurang Ella. Her laver kokken mad på fisk, der er fanget i Øresund. Menuen varierer lidt efter, hvad fiskerne får på krogen, men nogle af specialiteterne indeholder torsk og spætte, som der er meget af i vandet rundt om Hven.
Adresse: Restaurang Ella, Havnen i Kyrkbacken
Hven Durum
Det bliver næsten ikke mere ”på landet”-hyggeligt end hos Hven Durum. Her har Britta malet eget mel på durum, dyrket på øen, i over 20 år. Melet, som hun stolt siger, er Sveriges bedste durum-mel, tryller hun om til lækre kardemommesnurrer og boller i sit lille bageri. Og så åbner hun lågen i væggen, hænger ”öppet”-skiltet ud, hvorfra hun sørger for, at de lokale og alle sommergæster får noget sødt at spise til kaffen.
Vi køber to kardemommesnurrer og kaffe og sætter os i det grønne bag Brittas lilla træhus. Jeg har aldrig smagt kardemommesnurrer bagt udelukkende på durum-mel før, og det er en glædelig overraskelse. Det er så sprødt og saftigt på en gang, at jeg er nødt til at købe en pose af Brittas durum-mel med hjem for at se, om jeg kan bage noget lige så lækkert selv.
Adresse: Hven Durum, Landsvägen 192
Bread on wine
Vil du spise lækker mad, imens du nyder, at solen forsvinder ned bag Danmark i vest, skal du kigge forbi Bread on Wine til aftensmad. Her kan du spise forret-hovedret-dessert, men vi lader kokken sætte nogle af de mindre retter sammen til et tapas-lignende måltid. Retterne er inspireret af skandinaviske smage, og de indeholder næsten udelukkende lokale ingredienser. Min favorit er en lille toast med lammepølse fra øen og svampe, som kokken selv været ude og plukke.
Adresse: Bread on Wine, Havnen i Kyrkbacken
Camp Ven
Har du nogensinde hørt om ”glamping”? Hvis ikke, så bare rolig. Det havde jeg nemlig heller ikke for et par uger siden. Men nu har jeg både hørt om og testet det. På Camp Ven, som på mange måder minder om en klassisk campingplads, findes der ikke bare små sommerhytter og muligheder for at slå dit eget telt op. Der findes også mulighed for at teste glamping.
Glamping er to ord slået sammen. Glamour og camping. Det betyder, at der allerede står et stort tipi-telt slået op til dig, når du kommer. Indenfor er der højt til loftet (altså toppen af teltet), friske blomster og en rigtig madras, bløde puder og dyner. Og når der bliver mørkt udenfor, kan du tænde for en lyskæde, der skaber magisk ”tusind og en nat”-stemning.
Jeg vågnede af solskin og fuglesang – og har sjældent sovet så godt. At man kan gå direkte ind i restauranten på campingpladsen og spise god morgenmad, er en bonus.
Adresse: Camp Ven, Husviksvägen
Cassiopeia
Jeg elsker at lave mad, og jeg er vild med at spise. Og så kan jeg godt lide pæne tallerkener og fade, som man kan komme sine hjemmelavede lækkerier på. Hvis du også er til den slags, skal du kigge forbi Cassiopeia. I et drivhus sælger keramikeren bag Cassiopeia sine fine små tallerkner og skåle med romantisk blomstermønster. Har du en have, er der også mange fine små ting, der kan pynte blandt planter og blomster.
Adresse: Cassiopeia, Landsvägen 216
3 bonustip!
Havde jeg haft mere end to dage på øen, havde jeg også kigget forbi de her tre steder.
Spirit of Hven er øens eget destilleri, hvor de laver whisky. De har en egen bar, hvor du kan kigge forbi til et lille glas.
Hvens Glassfabrik laver egen is på økologisk fløde. De ligger i havnen, hvor færgen går, så du kan nå en is, inden du tager tilbage til Danmark.
Tycho Brahe-museet er perfekt, hvis du vil blive lidt klogere på Tycho Brahe og det moderne verdensbillede.
Strand & bad
Der er rigeligt med muligheder for at bade på Hven. Der ligger en sandstrand lige efter havnen i Kyrkbacken, som er fin. Foretrækker du, at stranden er en smule mere vild og privat, skal du dreje til venstre lige inden havnen i Kyrkbacken i stedet for. Fortsætter du forbi husene og de private dele af stranden, kommer du til en lidt mindre strand med færre mennesker.
Cykler du langs med Nämdemansvägen på den anden side af øen, kommer du til et andet hyggeligt sted. Fortsæt på cykelstien, når den rigtige vej stopper, og gå det sidste styk ned til vandet. Der er en fin stenstrand med smuk udsigt over til Danmark.
Cykeludlejning
Der findes en overlegen måde at transportere sig selv rundt på Hven. Med cykel. Når du står af færgen i Bäckviken skal du bare gå op ad bakken, og så står du ved cykeludlejningen. Der er uendeligt med gule cykler at vælge mellem, så uanset om du vil have plads til hunden i cykelkurven (nogle af cyklerne har faktisk specialdesignede kurve til dyr) eller vil teste lykken på en tandemcykel, er der noget for dig.
Transport
Der er to måder at komme til Hven.
I løbet af sommeren går der en færge fra Nyhavn i København én gang om dagen. Turen tager cirka halvanden time. Du kan læse mere her.
Du kan også tage toget til Landskrona i Sverige. Der går en bus til havnen, og derfra går en færge flere gange om dagen. Det tager lidt over en time at komme med tog til Landskrona fra København, og færgeturen herfra tager 30 minutter. Du kan læse mere her.
Åbningstider
Det er højsæson på Hven fra midten af juni til midten af august. Tager du på tur uden for højsæson, synes jeg, du skal undersøge åbningstiderne på de forskellige steder på forhånd. Det er ikke alle caféer og restauranter, der f.eks. har åbent om fredagen uden for sæson.
Da jeg var afsted på Hven, lavede jeg den her video. Der kan du få mere inspiration til din tur.
Skal du fortsætte til andre dele af Skåne eller Sverige, har jeg flere andre guides, du også kan bruge.
Guide til Skåne
Guide til Malmø
Guide til Helsingborg
Guide til Kalmar og Västervik
Guide til Öland
Guide til Stockholm
Laura
12. juni 2018 at 20:47Det er ikke så tit, jeg får ligeså meget lyst til at rejse et sted hen, når jeg læser om dem på blogs, som jeg gør med det her indlæg om Hven. Det sted lyder da alt for skønt og afslappende! Har aldrig overvejet det som et rejse/udflugtsmål og kender kun til øen fra Tycho Brahe. Men det lyder da perfekt til en sommerweekend.
Linn
13. juni 2018 at 8:57Men åh, hvor fint at høre Laura! Jeg er så glad for at kunne inspirere lidt. Og Hven er perfekt til en sommerweekend – øen har så meget fint at tilbyde. Meget mere end man lærte i folkeskolen, da man hørte om Tycho Brahe 😉