For nogle uger siden sagde det ‘pling’ i min indbakke på mailen. Det var Torvehallerne, som spurgte hvis jeg ville være med i deres julestafett.
Opgave: At lave en alternativ julemiddag med mad fra Torvehallerne.
Jeg sagde ja, og startede med at søge inspiration ved Gastromand, Madetmere og Råvarecirkus, som også været med i stafetten. Siden gik jeg til M, og forklare opgaven. Han ville heldigvis gerne være med. Vi researchede, tog på “lad os lige se hvad de har“-tur i Torvehallerne, udnyttede den klassiske tænkeboks og havde så den perfekte menu klar for os, da vi sidste lørdag tog afsted for at købe ind.
Vi havde besluttet os for at lave en forret med østers og snaps. “What“, tænker I måske nu, “opgaven var en julemiddag, ikke en nytårsforret“. Og det er selvfølgelig rigtigt. Sådan tænkte jeg også, indtil M sagde at:
1) Man plejer at sige at østers renser munden, så man kan smage de efterfølgende retterne bedre.
2) Snaps er da juleagtigt, ikke?
3) Østers smager så godt, så jeg forstår slet ikke, hvorfor du ikke siger ja?
Jeg sagte ja, og købte 100 ml snaps fra Ystad (high five Sverige!) ved Noorbohandelen, som er et stand hvor man kan købe spiritus i forskellige størrelser.
Da forreten var på plads, styrede vi videre mod Cleaver’s Meat Market, for at finde kød til hovedretten.
I Sverige spiser man skinke til jul, og i Danmark flæskesteg, så vi besluttede os for at temaet var gris.
Den flinke unge mand overtalte os til at vælge en “alternativ flæskesteg”, og da vi gik derfra var der en porchetta med krydderier, svesker og abrikoser med os i posen.
Jeg havde tidligt forklaret M, at mit største problem med både svensk og dansk julemad er at den ikke er grøn nok. Der er kød og fisk og endnu mere kød. Slet ikke min melodi, og det skulle der laves om på. Siden det danske julebord tit byder på både grønkål, rødkål og kartofler i nogen form, købte vi alle tre og besluttede os for at lave tre nye, lidt friskere, versioner på disse.
Vores forret endte med at bestå af to østers hver, og en lille flaske snaps. Under tiden M åbnede østers, lavede jeg en lille citronvinegrette.
Citronvinegrette:
0,5 skalotteløg
2 spsk. citronsaft
2 spsk. eddike
1 knivspids sukker
salt og peber efter smag
Hak løget fint og bland sammen med de øvrige ingredienser. Spis med østers.
Skål!
I følge den flinke unge mand ved Cleaver’s Meat Market, ville porchettaen passe sig selv i ovnen, hvis vi bare gav den rigeligt med groft salt og satte ind den midt i ovnen ved 150 grader i tre timer, og huskede at vende den nogle gange. Og det havde han ret i.
Under tiden porchettaen passede sig selv, lavede vi en frisk rødkålsalat med pære, grønkålsalat med appelsin og kartoffelmos på søde kartofler. Vi fandt inspiration til flere af opskrifterne blandt Berlingskes juleopskrifter, og så lavede vi dem om til egne versioner.
Salat med grønkål og appelsin (2-3 personer)
2 kviste grønkål
1 appelsin
5 tørrede abrikoser
Saft fra en halv blodappelsingrape
2 spsk. naturell yoghurt/creme fresh
0,5 spsk. olivenolie
0,5 spsk. æblecidereddike
1 tsk. honning
salt, sukker, peber efter smag
Hak grønkål, appelsinen og abrikoserne fint. Bland sammen i en skål. Pres over grapefrugtsaft og rør ned yoghurt. Bland en marinade af øvrige ingredienser og hæld over salaten.
Rødkålsalat med pære og valnødder (2-3 personer)
1/8 rødkålshoved
2 pære
10 valnødder
10 tørrede abrikoser
3 cm reven ingefær
saft fra en blodgrapefrugt
2 spsk. æblecidereddike
0,2 tsk. vaniljepulver
0,5 tsk. kanel
0, 5 tsk. kardemomme
salt og peber efter smag
Hak rødkål, pære, valnødder, tørrede abrikoser og bland i en skål. Rev over ingefær og saft fra en blodgrape. Rør rundt. Lav en marinade af øvrige ingredienser og hæld over salaten. Lad gerne stå og trække i køleskabet et par timer inden den serveres.
Kartoffelmos af søde kartofler (2-3 personer)
400 g søde kartofler
1 fed hvidløg
1,2 dl vand
1 kvis frisk rosmarin
0,2 tsk. vaniljepulver
0,2 tsk. reven muskatnød
0,2 tsk. stødt kanel
Skal og saft fra en øko-appelsin
lidt olie
salt og peber
Skær væk skallet fra kartoflerne og skær i store tern. Læg i en gryde. Pres hvidløg i gryden, og pluk og hak rosmarinen og rør ned. Kryd med vaniljepulver, muskatnød og kanel og hæld over vand. Lad koge til kartoflerne falder i stykker. Husk at røre, så det ikke brænder på.
Hvis der er vand tilbage, da kartoflerne falder fra hinanden, så hæld af vandet. Mos kartoflerne, og rør ned saft og skal fra en øko-appelsin, lidt olie og smag af med salt og peber.
Det var hele vores julemiddag. Til dessert spiste vi trifli med appelsin, som jeg skrev om for nogle dage siden. På det store hele blev det en middag der både duftede og smagte af jul, men i et helt andet format end hvad det ellers plejer at være. Det var meget mere friskt, det var lidt mere svensk-dansk-agtigt og det var helt bestemt mere grønt. Velbekomme!
————
Indlægget er lavet i samarbejde med Torvehallerne og er sponsoreret.
A
21. december 2013 at 23:40Ser sgu lækkert ud Linn! Go' jul! 🙂
Linn
25. december 2013 at 10:38I lige måde! (Jeg er lidt gået på juleferie, så derfor mit lidt langsomme svar…)