Bliver det mere retro end flødekartofler? Jeg må indrømme, at jeg er i tvivl. Retro eller ej – hver gang jeg er hjemme hos mine forældre, spørger jeg min mor, hvis hun vil lave flødekartofler til aftensmad. Hun siger heldigvis næsten altid ja. Når jeg selv laver flødekartofler, udgår jeg altid fra hendes opskrift. Den er så god, at jeg også gerne vil dele den med jer.
Apropos retro, så har M og jeg de seneste uger været på genbrugsjagt. Majoriteten af møblerne i vores hjem er genbrugsmøbler. Nogle gange bruger vi vores genbrugsfund, lige som de er. Men lige så mange gange bliver de del af forskellige kreative projekter.
For et par måneder siden købte vi en gammel lænestol, som jeg brugte ugevis på at sy et nyt betræk til. Sjældent har jeg været så stolt, som da den stod færdig. (Og sjældent har jeg set en så klam og beskidt stol, som inden jeg syede et nyt betræk til den. Urk! Jeg kunne godt forstå, nogle er lidt “allergiske” overfor genbrug, da jeg kiggede på det oprindelige betræk på den stol…)
Den nye stol er for nice. Men nu da den står klar, kan vi se, at der mangler en lille boghylde ved siden af. For hvor skal alle bøgerne, tekoppen og den lille lampe være, når man sætter sig ned for at læse? Som det er nu, ligger det hele på gulvet. Det er ikke den bedste løsning – så vi har indset, at vi mangler en mini-reol.
Så genbrugsjagten har startet på nyt. Hvilket er helt fantastisk, for der er få ting jeg synes er sjovere end at kigge i genbrugsbutikker. Man tager ud og tror, man er på jagt efter en reol. Og kommer hjem med tre vandglas, en gammel lampeskærm og en prikket kjole fra 1960-erne. (Sådan var resultatet i hvert fald sidst, jeg tog på genbrugstur i Sverige.) Retro kan altså noget – uanset hvis det er møbler, kjoler eller aftensmad!
3 fif til flødekartofler
✔ Har du ikke hvidvin hjemme? Du kan sagtens erstatte hvidvin med yderligere fløde i stedet for. Men for at det ikke skal blive alt for fedtet, ville jeg gå efter madlavningsfløde til de ekstra dl.
✔ Har du ikke frisk timian hjemme? Så brug 0,5 tsk. tørret timian i stedet for. Eller spring over, hvis du heller ikke har det i skabet. Lidt timian skal ikke stå i vejen for lækre flødekartofler.
✔ Jeg plejer at kigge efter kartofler, der er melet i konsistensen. Kan jeg finde en pose, hvor det står “gode til mos”, plejer det at være de bedste.
Flødekartofler
Ingredients
- 1 spsk. olie
- Cirka 1 kg kartofler
- 1 fed hvidløg
- 1 løg
- 3 kviste timian
- 4 dl piskefløde
- 2 dl hvidvin
- 50 g revet ost (gerne med meget smag)
- 2 tsk. salt
- 0,5 tsk. peber
Instructions
Smør bunden af formen med olie.
Skræl kartoflerne, og skær i 2-3 mm tykke skiver. Skyl kartoflerne.
Hak løg, hvidløg og timian.
Kom halvdelen af kartoflerne, løg, hvidløg og timian i en form.
Bland piskefløde, vin, salt og peber. Hæld halvdelen af væsken over kartoflerne.
Kom revet ost over kartoflerne.
Kom resten af kartoflerne, løg, hvidløg og timian i formen.
Hæld resten af væsken over kartoflerne.
Bag ved 200 grader i cirka 50 minutter. Er kartoflerne stadigvæk for hårde efter 50 minutter, kan du give den yderligere lidt tid. Bliver den for mørk, kan du dække den over med lidt staniol.
Hjemmelavede pommes frites
Kartoffelsuppe
Nye kartofler med brunet smørRösti
Pizza med kartofler