Har I tænkt over, hvor mange julefrokoster i Danmark som kun består af kød? Jeg kunne ikke lade være med at spekulere over det, da jeg stod og lavede vegansk julekonfekt den anden dag. Jeg kender i hvert fald flere julebord uden grønne indslag, end jeg kender julebord med.
”Og hvad så?” tænker du måske. Skal jeg nu også have dårlig samvittighed over det? Svaret er nej. Det skal du ikke. Dette er intet ”guilt-trip”. Men måske behøver der ikke altid sidde en vegetar eller veganer med ved bordet, før man overvejer andre muligheder end de mest klassiske. En grøn ret ekstra. Eller lidt flere grøntsager ved siden af. Så bliver både miljøet, vegetarerne og veganerne lidt ekstra juleglade. For at ikke tale om alle os, der har det lidt stramt med fem slags kød på samme tallerken.
Da jeg var til årets første julefrokost for et par uger siden, blev jeg bevidst om, at jeg hører til den kategori. Jeg havde ellers glædet mig. Den første julefrokost er tit den, som jeg ser mest frem til. Karrysild, flæskesteg og risengrød føles stadigvæk en smule eksotisk, det er jo næsten et år siden. Et glædeligt gensyn. Fire uger senere derimod. Der kender jeg smagen af jul lidt for godt!
Årets første julefrokost var af den traditionelle slags. Gris i alle tænkelige versioner, to slags fisk og kylling i tarteletter. For mig, som spiser flere vegetariske måltider end bøffer i hverdagen, føles den slags bord altid som et kødchok i størrelse XL. I et forsøg på en lidt mere grøn tallerken, tror jeg nærmest, jeg spiste halvdelen af glasset med rødkål selv i løbet af middagen. Da jeg cyklede hjem var det med en klump i maven – af kød og mæthed af klassisk jul.
Har du – ligesom jeg – lyst til at tilføje lidt flere grønne retter til julebordet i år, så findes der rigeligt med grønne indslag her på bloggen (du kan både finde dem i den kategori, der hedder vegetarisk, og i den, der hedder salat).
Så i dag sætter jeg i stedet fokus på slikskålen efter maden. Jeg har skiftet fløde, mælk og smør ud mod veganske ingredienser – så alle kan være med.
Opskriften er lavet i samarbejde med Naturli’. Deres choko-creme og cashew-creme har fået selskab af dadler og diverse julesmage i to slags vegansk julekonfekt – en med chokolade og appelsin og en med brunkagesmag.
Lidt om Naturli’
Naturli’s veganske cashewcreme er lavet af cashewnødder og smagsat med appelsin og kanel. Den kan bruges både som pålæg og i kager og konfekt. Her kan du læse mere om cashewcremen. Naturli’s smørbare chokoladepålæg er vegansk og 100% økologisk. Det minder om klassisk chokoladepålæg og kan bruges både på brød og i kager og konfekt. Her kan du læse mere om chokoladepålægget.
2x sund vegansk julekonfekt
Ingredients
- Konfekt med brunkage-smag:
- 150 g dadler
- 2 spsk. cashew creme
- 1 nip kanel
- 1 nip stødt ingefær
- 1 nip stødte nelliker
- 20 hasselnødder
- Konfekt med chokolade og appelsin:
- 150 g dadler
- 2 spsk. choko creme
- 4 spsk. kakao
- 1 nip havsalt
- 1 økologisk appelsin
Instructions
Brunkage-konfekt: Skær dadlerne i mindre stykker. Kom dadler, cashew creme, kanel, ingefær og nelliker i en blender. Blend. Kom dejen i køleskab i 1 time. Tril til kugler. Rist hasselnødderne i en pande. Fjern skallen. Hak nødderne fint eller blend groft. Tril kuglerne i nødderne.
Chokolade-og-appelsin-konfekt: Skær dadlerne i mindre stykker. Riv skallen på appelsinen. Kom dadler, appelsinskal, 2 tsk. kakao og choko creme i en blender. Blend. Kom dejen i køleskab i 1 time. Tril til kugler. Tril kuglerne i resterende kakao.