Da M og jeg var i sommerhus i august, stod aftensmaden på braiseret spidsbryst en af dagene. “Nu har vi endelig en hel dag til at lave mad,” sagde M. Så det skulle udnyttes.
Det blev så stor en succes, at jeg gentog det hele for nogle uger siden med mine amerikanske studerende. Hvert semester spørger de mig, hvordan man bedst tilbereder kød. Og selvom jeg sagtens kan forklare dem, hvordan man steger en god bøf, er det ikke lige det, man spiser i store mængder, når man læser på uni. Så jeg gik efter en billig udskæring, der kan spises i flere dage. Spidsbryst.
Det smarte med spidsbryst er også, at det sjældent går galt. Et ret vigtigt kriterie, når det kommer til målgruppen “har lige flyttet hjemmefra”, som mine studerende jo har. Braiseret spidsbryst smager dejligt i ovnen efter tre timer. Men det smager også skønt efter fire. Og efter fem. Imens 30 sekunder kan afgøre, hvis en bøf er en sjov historie at komme på tallerken eller ej.
“Det smager som den slags mad, min bedstemor plejer at lave,” var karakteren, da vi begyndte at spise. “Den slags troede jeg aldrig, jeg selv ville kunne lave.” Men det kan de, og det kan du også. Her er min opskrift.
3 fif til langtidsstegt spidsbryst
✔ Det er ikke så vigtigt, hvis du køber kalvespidsbryst eller oksespidsbryst. Tit er oksespidsbryst lidt større, men ellers smager det ens.
✔ Husk staniol på toppen af formen. Braiseret betyder, at man steger kød i en gryde eller form under låg eller staniol med væske i. Har du ikke staniol på toppen, fordamper al væske og dit kød bliver tørt og brændt.
✔ Skær dit kød tværs af kødfibrene, når det er færdigt. Det giver bedst resultat.
Langtidsstegt og braiseret kalvespidsbryst
Ingredients
- 1 kalvespidsbryst (800-1200 gram)
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 lille bundt timian
- 0,5 flaske rødvin
- 1 spsk. olie
- 20 g smør
- 1 spsk. mel
- 1 dl fløde
- 1 tsk. salt
- 0,5 tsk. peber
Instructions
Fjern fedtet fra kalvespidsbrystet.
Steg hurtigt kødet i olie i en pande, så det får godt med farve.
Hak løg, hvidløg og timian groft.
Kom kød, løg, hvidløg og timian i et ovnfast fad.
Hæld over rødvin.
Dæk med staniol og sæt i ovnen på 150 grader i 3-4 timer.
Hæld væsken i en gryde.
Kog ind væsken så den reduceres til halvdelen.
Smelt smør i en gryde.
Kom mel i og pisk sammen.
Hæld væsken i lidt ad gangen imens du pisker.
Hæld derefter fløden i og pisk sammen til en sovs.
Smag til med salt og peber.
Skær kødet i skiver på tværs af kødfibrene.
Notes
Server f.eks. med kartoffelmos og stegte champignoner med kål.
Grønkålsalat med appelsiner og granatæble
Perlebygsalat med cherrytomater og granatæble
Hvidkålsalat med pære
Nem kartorffelsalat
Thorbjørn
23. oktober 2017 at 21:58Hej
Har selv prøvet at lave det med øl i stedet for, hvilket virkede rimelig godt, men tror jeg vil prøve denne måde næste gang.
Linn
24. oktober 2017 at 10:22Det lyder også godt med øl – det kan være, jeg skal prøve det på et tidspunkt 🙂
Ann
21. oktober 2017 at 19:05Hej Linn,
Min kæreste og jeg (og vores lille datter på 1 år) har lige prøvet opskriften, og vi elsker den! Så tusind tak til dig!
Hvis man skal lave to på en gang, kan man så have dem i samme fad? Og hvad skal ovnen stå på, hvis den skal være varmluft?
På forhånd tak for hjælpen 🙂
Linn
22. oktober 2017 at 16:39Hej Ann. Hvor fedt at høre, I kan lide den! Hvis du har et stort nok fad, ville jeg lægge begge på samme. Jeg ville spontant ikke anbefale dig at køre det på varmluft, men hvis det er din eneste mulighed, mener jeg, man plejer at anbefale 25 grader mindre, når man “konverterer” almindelig ovn til varmluft. Bare pas på, så det ikke bliver tørt – det kan være, man skal have lidt mere væske, når det er varmluft 🙂 God fornøjelse med det!