Sverige er ret stort. Så stort, at det kan være svært at holde styr på alle områderne i mit hjemland. Men Småland tror jeg alligevel, de fleste danskere kender. Det er jo her, Emil i Lönneberga og Børnene i Bullerbyn kommer fra!
Gennem min opvækst i Sydsverige har jeg været på flere campingferier i Småland, end jeg har tal på. Det var også her, jeg læste på universitetet, inden jeg flyttede til Danmark, så jeg har haft en del chancer for at finde forskellige yndlingssteder rundt omkring i regionen.
For et par uger siden tog jeg på tur til Småland med Visit Sweden for at besøge et udvalg af det bedste fra egnen, og det er blevet til en guide til Småland. Nogle af stederne i min guide til Småland ligger i Växjö. Der kan du tage til med Øresundstoget på under tre timer. De andre steder er nemmest at komme til med bil.
Vil du have endnu flere tips til den her del af Sverige, foreslår jeg, du kigger ind på Visit Swedens eget website.
Carl von Linnés Råshult (Råshult uden for Älmhult)
Kender du Carl von Linné? I Sverige lærer vi om ham i skolen, fordi han er manden, der opfandt, hvordan vi navngiver og kategoriserer blomster i den her del af verden.
På Carl von Linnés Råshult kan du både gå en tur i hans gamle have, holde fika-pause eller spise lækker vegetarisk frokost under blomstrende æbletræer. I den her del af Småland serverer de også smålandsk ostkaka, som er en anderledes svensk ostkaka. Jeg foreslår, at du køber en kop kaffe og en portion ostkaka, sætter dig i haven og nyder solen, inden du går en tur rundt og dufter til blomsterne.
Adresse: Carl von Linnés Råshult, Råshult 78, Diö
IKEA Museum (Älmhult)
Kører du forbi Älmhult, lover jeg, du får en grineren oplevelse, hvis du tager et stop på IKEA Museum. Her kan du kigge ind i IKEA-indrettede værelser fra før, posere på IKEA-katalogets forside og komme med forslag til hvilket mønster, der skal være på næste Klippan-sofa (du ved den der lille klassiske, som vi alle sammen nok har ejet på et eller andet tidspunkt). Her får du lov til alt det, du ønsker, du kunne gøre, når du besøger det ”almindelige” IKEA, og hvem har ikke lyst at udleve de drømme?
Adresse: IKEA Museum, Ikeagatan 5, Älmhult
Brasserie Goaroije (Älmhult)
Da jeg læste på universitetet i Kalmar og skulle hjem til Skåne på besøg, stoppede toget altid i Älmhult. Det er en ganske lille by, som mest af alt er kendt for at være hjemby for IKEA, så jeg har faktisk aldrig tidligere stået af toget og kigget ordentlig rundt. Da jeg fik mulighed for at spise på Brasserie Goaroije, indså jeg, at det var en fejl – for her er hyggeligt. I sommertid sidder man udenfor i et lille glashus, og resten af året indenfor i gamle lokaler med skakmønstrede gulve. Det er skruet op for både stemning og kvalitet for råvarerne, så her kan du helt sikkert få en velsmagende aften.
Adresse: Brasserie Goaroije, Eriksgatan 6, Älmhult
Gräddhyllan Lantcafé (Markaryd)
Det bliver næsten ikke mere smålandsk end Gräddhyllan Lantcafé. Det røde Emil i Lönneberga-agtige hus ligger i udkanten af skoven, og når du sidder indenfor og drikker kaffe og spiser svenske kager, kigger du ud over en sø. Her har de både frokost og et gigantisk udvalg af hjemmebagte kager. Jeg synes, du skal gå efter en af de mest svenske kager, der overhoved er: Kladdkakan.
Adresse: Gräddhyllan Lantcafé, Ryd 4355, Markaryd
Östregårds antik og loppmarknad (Moheda uden for Växjö)
Jeg elsker loppemarkeder og genbrugsbutikker. Det er her, jeg har fundet mine yndlingstallerkener, min fineste kjole og diverse andre ting, jeg har fyldt min lejlighed med. Östregårds har åbent hver søndag eftermiddag fra april-september, og hvis du er der, når de åbner klokken 12, skal du regne med, at du er i godt selskab. Her er proppet med folk både indenfor og udenfor. Og gode køb!
Adresse: Östregårds antik og loppmarknad, Ryd Östregård, Moheda
Kafé de Luxe (Växjö)
Der er ikke nogen tvivl. Kafé de Luxe er et af Växjös mest populære steder, så hvis du vil have en siddeplads herinde, skal du være hurtig. Stedet er indrettet som mormors stue med gamle møbler, mønstret tapet og old-school-detaljer. Her findes både kaffe, mad og drinks – så uanset hvornår du kigger forbi, kan du finde noget til lejligheden.
Adresse: Kafé de Luxe, Sandgärdsgatan 17-19, Växjö
PM Bröd & Sovel (Växjö)
Man får næsten lidt New Yorker-feeling, når man går ned ad trappen til PM Bröd & Sovel i Växjö. Her bager de hver dag Växjös lækreste brød og kager, som du enten kan snuppe med på farten eller nyde sammen med en kop kaffe. Er vejret ikke godt nok til at sidde på bænken udenfor, er der også søde små bord indenfor og i vinduet.
Adresse: PM Bröd & Sovel, Norrgatan 23, Växjö
PM & Vänner Hotell (Växjö)
Vil du forkæle dig selv lidt ekstra, skal du checke ind på PM & Vänner Hotell. Det her er den slags hotell, hvor der er ubegrænset med lækre kanelbuller til morgenmaden og en ’roof-top-pool’ med udsigt over Växjös tage. Booker du bord på PM & Vänner Bistro, behøver du kun tage trappen ned for at komme til aftensmaden.
Adresse: PM & Vänner Hotell, Västergatan 10, Växjö
PM & Vänner Bistro (Växjö)
Hvis du vil fortsætte selvforkælelsen om aftenen, skal du booke bord på PM & Vänner Bistro, der ligger i samme hus som hotellet. Her kan du både få et enkelt måltid eller tre retter, der smager af Småland. Råvarerne kommer fra hele regionen og kokkene tryller sammen helt magiske kombinationer.
Adresse: PM & Vänner Bistro, Storgatan 22-24, Växjö
Kalmar & Västervik
Som du måske har opdaget, er de fleste steder i den her guide til Sydsmåland. Men Småland er ret stort, så kører du længere østpå, kommer du både til Kalmar og Västervik. Der var jeg for et par år siden, og det har fået sin helt egen guide. Du kan finde min guide til Kalmar og Västervik her.
Skal du fortsætte til andre dele af Sverige, har jeg flere andre guides, du også kan bruge.
Guide til Skåne
Guide til Helsingborg
Guide til Malmø
Guide til Småland
Guide til Öland
Guide til Stockholm
Laura
7. januar 2018 at 21:46Hej! Tak for en fin guide 🙂
Har du anbefalinger til hvor man skal bo i Sydsmåland hvis man gerne vil have base i naturen og oplever det mere gammeldags Sverige (lidt a la Lantcaféen som du beskriver ovenfor)? Vi har en bil.
Linn
8. januar 2018 at 13:53Åh, jeg ønsker, jeg kunne komme med nogle gode anbefalinger, men jeg har desværre ikke så god styr på steder at bo, når det er uden for byerne. Har du prøvet at kigge rundt på Visit Swedens site eller visitsmaland.se? Der synes jeg, det er en del inspiration at hente 🙂
Honey
17. august 2017 at 21:37Hey! Kan man være der og komme rundt uden at have bil?
Linn
18. august 2017 at 18:12Du kan godt tage tog til Växjö og opleve stederne der på gå-ben. Og samme tog stopper i Älmhult, hvor to af stederne er. Men vil du forbi stederne lidt længere ude, skal du have en bil.